Bra-känslan

Reflektionsövning

Lås upp

Vi är en del av Mångkulturellt Centrums utbildningsverksamhet.

Bra-känslan

Alla har rätt att bestämma när, hur och om de vill ha sex. Samtidigt finns det många föreställningar kring vad som anses vara bättre och sämre sex i vårt samhälle. Många personers upplevelser, tankar och känslor kring sex överensstämmer inte med de föreställningarna. Vad som ger en bra-känsla ser mycket olika ut från person till person och från situation till situation. Vi rekommenderar att du introducerar begreppet bra-känsla för eleverna i början av arbetet med det här temat för att kunna använda det i olika övningar och diskussioner om sex och relationer. Begreppen bra-känsla och ömsesidighet kan fungera som en röd tråd under arbetet med temat Normer, sex och relationer.

 

Mål: Att förstå innebörden och vikten av bra-känslan när det gäller sex och relationer.

 

tipsruta brakänsla

Instruktion:

  • Be eleverna att föreställa sig att de nästa lektion ska ha ett matteprov de inte har pluggat inför. Fråga: Hur skulle det kännas i kroppen? (Nervöst, skrämmande, dåligt etc.)
  • Be nu eleverna föreställa sig att de på eftermiddagen ska träffa en kompis de inte har sett på länge och har saknat mycket. Fråga: Hur skulle det kännas i kroppen? (Bra, pirrigt, längtansfullt etc.)
  • Förklara: Vi har alla förmågan att känna i vår kropp när det är något vi vill eller inte vill, när något känns bra eller dåligt. När något känns bra har vi en bra-känsla i kroppen och i tanken.
  • De som har sex ska ha en bra-känsla innan, under och efteråt. Man ska lita på sin känsla och respektera den och vara uppmärksam på andras bra-känsla. Om en sexuell situation inte känns bra har man alltid rätt att ändra sig.
  • Vad som får oss att känna bra-känslan varierar från person till person och från en situation till en annan.
  • De flesta måste träna hela livet på att vara uppmärksam på sin bra-känsla.
  • Om en person någon gång haft en sexuell erfarenhet utan att känna bra-känslan går det att tänka att man lär känna sig själv bättre hela tiden och försöka vara uppmärksam på sin bra-känsla i framtiden.
  • Avsluta övningen med att gå igenom rutan om okej sex.

 

okejsex
Begreppet bra-känsla kommer från RFSU:s sexualundervisningsmetoder.

 

samtal om samtycke tips

Följ oss på Facebook!

Kontakta oss

utbildning@mkcentrum.se

Anja Norell: 08-120 259 33
Marit Nygård: 08-120 259 34

Postadress:
Mångkulturellt Centrum, Lås Upp, 147 85 Tumba

Här finns vi

Besöksadress: Värdshusvägen 7, Fittja