Myten om mödomshinnan

Information

Lås upp

Vi är en del av Mångkulturellt Centrums utbildningsverksamhet.

Myten om mödomshinnan

Myten om mödomshinnan är seglivad. Många tror att den finns och att det alltid blöder ur snippan första gången en person har sex. Informera eleverna om att det inte finns någon mödomshinna och att ingen kan se eller känna på en snippa och avgöra om en person haft sex eller inte. Myten om mödomshinnan är också kopplad till normer och föreställningar om oskuld och tjejers sexualitet som alla ungdomar behöver förhålla sig till.

 

Instruktion: Berätta att ungdomar brukar undra om det går att se på en tjejs kropp eller en persons snippa om hen har haft sex eller inte och att en del vuxna och ungdomar påstår att det finns en mödomshinna. Informera och diskutera utifrån punkterna nedan.

  •  Det finns ingen mödomshinna eller något annat som går sönder i slidan när en person har sex eller för in något i slidan.
  • De flesta blöder INTE ur snippan första gången de har sex. Det har gjorts undersökningar som visar att ca 20-30 % blöder första gången.
  • Slidöppningen ser olika ut från person till person. Vid öppningen finns slemhinneveck som ser olika ut på alla. Om man vill titta på sin egen slidöppning kan man använda en spegel. Utseendet på slidöppningen kan inte avslöja om en person haft sex eller inte.
  • Ordet mödomshinna ger en bild av att slidmynningen täcks av en hinna som spricker vid penetration. Det finns alltså ingen sådan hinna. Då skulle inte mensen och flytningar kunna komma ut.
  • Slemhinnevecken i slidöppningen är elastiska, de kan inte spräckas av vare sig en penis, ett finger eller något annat föremål som förs in i slidan.Slidöppningen påverkas inte av att en person sportar, rider, cyklar, använder tampong, onanerar, har samlag eller gör en undersökning hos gynekologen.
  • Sexuell upphetsning gör att snippan vidgar sig (blir större) och blir våt. Då brukar det inte göra ont eller blöda vid samlag oavsett om det är första gången eller inte.För att en person med snippa ska kunna njuta av vaginalsex – oavsett vilken gång det är – så krävs det att personen är upphetsad och lubricerar (blir våt i slidan).
  • Om personen är spänd, har svårt att slappna av eller inte är tillräckligt upphetsad kan det göra ont och blöda. Det kan också uppstå små sår som blöder om snoppen tränger in för snabbt och hårt. Det spelar ingen roll om det är första, andra eller tionde gången.
  • Det kan finnas andra anledningar till att sex gör ont. Det kan bero på något i kroppen så som en infektion eller någon annan irritation i underlivet, hur man har sex eller på känslor och tidigare upplevelser.
  • Om det blöder ofta vid samlag eller om det gör ont kan man få hjälp på en ungdomsmottagning eller en gynekologmottagning.Det går inte att se på en persons kön om personen haft sex eller inte. Det går inte att se på snoppar och det går inte att se på snippor.
  • Vare sig en gynekolog eller sexpartner kan avgöra om en person har haft vaginalsex, oralsex, analsex eller smeksex. Ingen kan se eller känna på en snippa och avgöra om personen haft sex eller inte.
  • En del är oroliga för att det ska upptäckas att de har haft vaginalt samlag innan de gifter sig. Vissa känner krav på att de måste blöda oavsett om de haft vaginalt samlag eller inte. Då kan man kontakta någon för att få stöd, exempelvis en kurator eller psykolog. I enstaka fall utför läkare operationer. Då fästs ett par stygn i slemhinnevecken med syfte att orsaka en blödning på bröllopsnatten. Detta ingrepp hjälper mer på ett psykiskt plan än ett fysiskt. Det är inte säkert att det kommer att blöda. Att skapa en hinna som aldrig har funnits är inte möjligt. Många gånger hjälper därför stödsamtal mer.
  • Myten om mödomshinnan lever kvar för att kontrollera tjejers sexualitet (även om alla som sprider myten inte gör det av den anledningen utan ofta tror att mödomshinnan finns).Sprid gärna informationen om att mödomshinnan inte finns så att myten kan försvinna.
  • Alla bestämmer över sin egen kropp, om och med vem man vill ha sex. Det står både i de mänskliga rättigheterna och i svensk lag.

 

myten om mödomshinnan tipsruta

 

Länkbild till filmlänk (radio)

Titta gärna på dokumentären Myten om mödomshinnan på UR:s hemsida. Lotta Ekelunds film står listad som ”Lärarfortbildning” men vi rekommenderar också att du ser den med dina elever efter att du tittat på den själv. Filmen finns tillgänglig t.o.m. den sista december 2016.

 

Källor:
Knöfel Magnusson, Anna. Slidkransen – Frågor, svar och myter kring mödom och oskuld. RFSU. 2009.
Kvinnors nätverk Linnamottagningen. Bra att veta – Oskuld och underliv
Lindholm Moa (Red.) ”Det finns ingen mödomshinna!” UMO

Följ oss på Facebook!

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts.
Click to show error

Error: Server configuration issue

Kontakta oss

utbildning@mkcentrum.se

Anja Norell: 08-120 259 33
Marit Nygård: 08-120 259 34

Postadress:
Mångkulturellt Centrum, Lås Upp, 147 85 Tumba

Här finns vi

Besöksadress: Värdshusvägen 7, Fittja